De meeste LED lampen zijn ontworpen met
230 V, maar er zijn ook LED lampen gemaakt met
12 V en hiervoor heeft u meestal een
stroomvoorziening/ transformator nodig (voornamelijk voor spot LED lampen en kleine lampen). De levensduur van deze lampen staat genoteerd op
10 jaar of meer. LED producten staan gelijk aan een bereik van
50.000 (gelijk aan 24 jaar verlichting voor 6 uur per dag) tot
100.000 uur. Het ligt aan de soort lichtbron, het gebruikte materiaal en natuurlijk het gebruik en juiste gebruik van de bron. Het is een feit dat de LED producten
milieuvriendelijk zijn en dit is erg belangrijk.
Ze bevatten geen giftige stoffen, lood of kwik, dus ze kunnen overal gebruikt worden zonder de angst dat beschadiging problemen oplevert of moeilijkheden bij het recyclen.
- Lange levensduur
- Economisch
- Hoge lichtintensiteit
- Directe start
- Bestand tegen het regelmatig aan / uit zetten.
- Mogelijkheid om gedimd te worden.
- Mogelijkheid om met verschillende kleur combinaties te werken.
- Bestand tegen mechanische schade.
- Milieuvriendelijk.
LED TECHNOLOGIE
LED technologie wordt langzaam maar zeker de hit van deze eeuw, en het veelvuldig gebruik van de LED lichtbronnen en LED lampen gaat terecht omhoog.
LED staat voor een semi geleider van elektronische componenten dat elektrische stroom in licht (en warme) omzet. LED lampen kunnen klein zijn, maar voor een hoge verlichtingsoutput worden en hierdoor toegevoegd worden aan de bestaande lijst van lichtbronnen, indien hierbij de regels opgevolgd worden voor juist gebruik van de lamp. De meest voorkomende diodes die gebruikt worden in de meeste LED lampen zijn SMD. Het grootste voordeel van de SMD chips is dat ze klein zijn en een hoge efficiëntie (tot 120 lm / w) en een lange levensduur hebben, wat tot 100,000 uur (of meer) kan duren). Er worden verschillende soorten geproduceerd, waaronder verschillen in grootte, hoeveelheid LED lampen en kracht. Ze zijn met een nummer gemarkeerd om aan te geven wat hun afmetingen en specificaties zijn - 2835, 5630, 5050, 3014, etc. Na het SMD 5050 merk worden er drie vierkante diodes met afmetingen van 5 x 5 mm, stroomverbruik 0.24 W en lichtverspreiding 120° weergegeven.
We verdelen ze volgens het stroomverbruik in de volgende categorieën:
laag stroomverbruik (tot gemiddeld 0.2 W)
gemiddeld stroomverbruik (0.2 tot 1W)
hoog stroomverbruik (boven 1W)
Lichtstroom
Eén van de hoofd eigenschappen van de lichtbron is de lichtstroom, dit kan ook wel lichtkracht genoemd, wat een indicatie geeft van de hoeveelheid licht dat er in alle richtingen uitgestraald wordt. Dus wanneer u precies wilt weten hoe een specifieke lamp oplicht kunt u zich richten op de lumen (lm), die gebruikt wordt om de lichtintensiteit weer te geven. Des de meer lumen (lm), des de beter de lichtstroom.
Lamp efficiëntie
In het verleden lag er veel nadruk op de hoeveelheid stroom (W) maar met de nieuwe LED technologie is de hoeveelheid Watt niet meer belangrijk en kan dit zelfs misleidend zijn. De hoeveelheid Watt geeft weer hoeveel de lamp aan elektrische energie verbruikt, niet hoeveel licht het produceert.
De efficiëntie van diodes (LED lampen) is daarom uitgedrukt in lumen en kan geëvalueerd worden op de basis van specifieke kracht of de hoeveelheid lichtstroom (uitgedrukt in lumen) en Watt (uitgedrukt in Watt) die worden weergegeven, wat betekend hoeveel licht er met één Watt geproduceerd kan worden. Het is helemaal niet lastig om de voordelen van het investeren in verschillende soorten lampen te berekenen. Deel de lichtopbrengst in lumen door het stroomverbruik in Watt.
Illustratieve berekening voorbeelden voor klassieke en LED lampen:
De klassieke 60 W lamp met een lichtstroom van 710 lumen geven ons een waarde van 12 lm / 1 W.
710 lm/60 W = 12 lm/W
Met een 8 W LED lamp met een lichtstroom van 600 lumen, hebben we een waarde van 75 lm / 1 W.
600 lm/8 W = 75 lm/W
Hierdoor kunnen we de volgende regel toepassen; hoe hoger de efficiëntie (meer lm / W), hoe hoger de besparing op energiekosten. Nu is het vast duidelijk hoe veel een LED lamp vooruit loopt op een klassieke lamp - het is 7 keer meer efficiënt !!!
LED bronnen kunnen meer licht van één Watt produceren (deze waarde is de huidige waarde in het bereik van rond de 80 tot 160 lm / W) dan klassieke lampen (rond de 12 lm / W), halogenen lampen (24 lm / W), compacte TL-lampen (60 lm / W) of TL-lampen (80 lm / W), wat cruciaal is voor hun economische werking.
Een tabel voor de gemiddelde vergelijkingen van klassieke en LED lampen zorgt er voor dat u alles kunt omzetten. De klassieke 60 W lamp zal verplaatst worden door een LED lamp met een verlichting van ongeveer 750 lm.
De stroom van een klassieke lamp
|
Lichtstroom van LED lampen
|
15 W
|
100 - 150 lm
|
25 W
|
225 - 275 lm
|
40 W
|
450 - 500 lm
|
60 W
|
750 - 800 lm
|
80 W
|
900 - 1 000 lm
|
100 W
|
1 200 - 1 300 lm
|
125 W
|
1 700 - 1 800 lm
|
150 W
|
2 100 - 2 200 lm
|
In deze tabel kunt u zien welke lichtstromen waardes overeenkomen met de verschillen lichtbronnen.
Indicatieve helderheid
|
Klassieke Lamp
|
Halogeen Lamp
|
Energie besparende lamp
(compacte TL-lamp)
|
LED bulb
|
500 lumen
|
40 W
|
35 W
|
11 W
|
7 W
|
750 lumen
|
60 W
|
42 W
|
15 W
|
9 W
|
1300 lumen
|
100 W
|
70 W
|
23 W
|
15 W
|
Licht kleur (chromatische temperatuur)
De chromatische temperatuur is iets waarmee de uitgestraalde kleur door een lamp wordt uitgedrukt. Het wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en het bereik is van 1,800 tot 16,000K. Elke soort lamp heeft een verschillende kleur. Sommige lampen bevatten meer blauw, anderen weer meer geel of rood. Hoe hoger de licht temperatuur (meer Kelvin), hoe kouder het licht dat we zien (meer wit naar blauw) en hoe lager de hoeveelheid Kelvin, hoe warmer en donkerder het licht is. Om het nog duidelijker te maken - Het licht van een kaars of een lamp dat geel is, heeft de licht temperatuur van 1,200 tot 3,500K. Standaard daglicht rondom de middag heeft de licht temperatuur van ongeveer 5,000 tot 7,000 K. Wanneer er geen wolken in de lucht hangen en de zon volop schijnt heeft de verlichting zijn hoogste temperaturen, rond de 8,500 tot 12,000 K.
We onderscheiden 3 basis soorten van licht:
- Warm wit (2 700 - 3 500 K)
- Daglicht wit (4 500 - 6 500 K)
- Koud wit (6 500 - 9 000 K)
In tegenstelling tot klassieke lampen is het best lastig om de chromatische temperatuur te bepalen. Daarom wordt er bij LED lampen vaak de hoeveelheid Kelvin genoemd om een indicatie van de kleur van het licht te geven.
LED lampen worden in verschillende kleuren verkocht. De kleur hangt af van welke semi geleider zich in de LED lamp bevindt. De uiteindelijke kleur van de het licht hangt af van de hoeveelheid fotonen die worden vrijgegeven - blauw licht wordt gemaakt door het vrijlaten van hoge energie, rood licht wordt gemaakt door het vrijgeven van lage energie. LED lampen zijn monochroom, wat betekend dat ze maar één kleur kunnen uitstralen (dominante golflengte). Ondanks het brede selectie in kleuren, kunnen LED lampen geen directe witte kleur uitstralen. Dit wordt meestal bereikt door kleuren te mengen of door fotoluminescentie (mogelijkheid om licht uit stralen). Mede dankzij dit is het witte licht van de LED lampen beschikbaar in verschillende kleur temperaturen.
Gebruik van 3 basis soorten verlichting in de praktijk
Elke kleur heeft een ander effect op ons. Sommige kleuren hebben een kalmerende werking, waar anderen juist een opwekkende invloed kunnen hebben. Daarom is het erg belangrijk te bedenken welke kleur verlichting u wilt. Over het algemeen:
Warm wit is meer geschikt voor in de slaapkamer, woonkamer of kinderkamer. Het oogt gezellig en plezierig - het roept op tot een gevoel van welzijn. Deze kleur staat het dichtste bij de kleur van een klassieke lamp en het produceert een warm gele kleur, wat de ogen kan kalmeren en u rustig in slaap kan laten vallen.
Daglicht wit is te vergelijken met daglicht, het maakt de ogen niet moe (het laat u niet in slaap vallen) en het is daarom, geschikt voor werk of andere activiteiten. De lamp is geschikt voor in de keuken, studeerkamer, badkamer, hal of op algemene plekken waar er geen daglicht kan komen.
Koud wit wordt meer gebruikt in fabrieken of medische faciliteiten kan in woonomgevingen. Het licht is blauwachtig en onnatuurlijk, het ziet er te koud uit.
Echter is bovengenoemde niet een regel die voor iedereen geldt. Omdat het een emotionele keuze is, raden wij aan om een kleur te kiezen die emotioneel gezien goed bij u past en u als plezierig ervaart. Daarbij komt ook dat de kleur van het licht beïnvloed kan worden door de lampenkap van de lamp. Wanneer u een lamp koopt met een romig gekleurde lampenkap is het vanzelfsprekend dat de kleur van het licht anders zal zijn dan wanneer u een lamp koopt met een transparante lampenkap. De romige kleur van de lampenkap zal de kleur van de uitgestraalde verlichting van de LED lampen veranderen. Het voordeel van de romige lampenkap is dat het de felheid van de verlichting weg kan nemen en hierdoor een lamp ook gebruikt kan worden als plafond lamp wat niet bij alle lampen zonder lampenkap of hoes zal gaan.
Kleurweergave index (Ra)
Een belangrijke indicator voor een lichtbron is ook de kleurweergave index Ra (ook wel CRI genoemd, colour rendering index), wat een evaluatie is van de betrouwbaarheid van de kleur perceptie. Dit betekend dat het ons kan helpen om dingen in hun natuurlijke kleuren te zien in plaatst van in fel daglicht. De Ra waarde kan van 0 tot 100 ingeschat worden, hoe hoger de Ra waarde van een lichtbron, hoe meer natuurlijke kleurweergave er vastgesteld is wat velen zullen waarderen in bijvoorbeeld, de keuken, de badkamer, in het kantoor, studio's, etc.
Licht verspreiding (lichtstraal hoek)
De waarde van de lichtstraal hoek is beslissend voor het gebruik van de lichtbron in een specifieke situatie wat betekend dat hoe groter de lichtstraal hoek, hoe groter het oppervlak dat door de lamp verlicht wordt. De lichtstraal hoek vertelt ons hoe breed de straal van de lamp zal zijn. De hoogste lichtintensiteit bevindt zich in het midden van de lamp. Hoe dichter we naar de rand toe gaan, hoe lager de lichtintensiteit zal zijn. Aan de rand van de lamp zal de lichtintensiteit rond de 50% minder zijn dan de maximale lichtintensiteit, dus de hoek van de verlichtingsstraal wordt soms ook wel de halve verlichtingshoek genoemd.
Voor LED lampen zal het bereik van 5° tot 360 ° zijn (alleen voor de meeste moderne producten). Het is waar is dat hoe hoger de aantal graden (dus groter de lichtstraal), hoe meer de lamp naar de zijkanten kan uitstralen. Een lamp met een lagere lichtstraal hoek, bijvoorbeeld 45 °, is geschikt voor het verlichten van een specifiek gebied (bijvoorbeeld voor in lampen, hanglampen boven tafels en spots met een lichtstraal hoek van 30 - 60 ° en andere plekken) en om een groter gebied te verlichten is het beter om een lamp met de licht verspreiding van 120° of hoger te kiezen.
Dimbaarheid van een lamp
Het gedeelte wat erg goed van pas kan komen, is de mogelijkheid om de verlichting van een
dimbare lamp te dimmen. Hierdoor kunt u de
licht intensiteit van de verlichting instellen of aanpassen zodat dit bij elke situatie of stemming past. U heeft voor elke soort dimbare lamp een
geschikte dimmer nodig.
Normale LED lampen zijn niet dimbaar. Daarom is het nodig, indien u de verlichting wilt dimmen, dat u een
dimbare LED lamp koopt, met hierbij de bijpassende dimmer, wat een systeem is wat ontworpen is om de LED verlichting, LED strips en LED panelen aan te sturen en te dimmen. Om een 230V LED lamp te dimmen kunnen alleen de lampen die gemarkeerd zijn als dimbaar, gedimd worden. Andere LED verlichting met 12 V - 24 V bronnen kunnen aangepast worden door de stroomtransformator te verwisselen met een dimbare bron, indien het niet al aangepast is door de fabriek. Voor een volledige aansturing is een dimmer-ontvanger nodig, die communiceert met de afstandsbediening en de dimbare stroomvoorziening. Deze ontvanger kan al een onderdeel zijn van systeem of de stroomtransformator. Het systeem - het uitzendsysteem kan met een afstandsbediening worden aangestuurd (via de wand of handmatig) of u kunt de dim functie aansturen via een telefoon of tablet met Android of iOS systeem, door gebruik van wifi. Voor handmatige dimmer is het handig om er achter te komen of het apparaat kan communiceren met de geselecteerde LED verlichting.
In tegenstelling tot klassieke lampen, zullen dimbare LED lampen niet verkleuren wanneer de hoeveelheid stroom wordt verminderd.
LED lampen en hun dynamische mogelijkheden
Eén van de grootste voordelen van LED lampen is het feit dat ze in verschillende kleuren bestaan en de gewenste kleur kunnen uitstralen zonder het gebruik van kleur filters. De diodes kunnen continue worden gedimd of feller verlicht worden en dankzij de combinatie van drie basis LED kleuren - rood, groen en blauw (RGB) - is het mogelijk om verschillende bijzondere dynamische lichteffecten te creëren in deze modus (RGB), zoals een kleur mix of licht scenario met veranderingen (kan voor binnen en buiten gebruikt worden). De meest voorkomende gebruikte kleuren zijn wit, blauw, rood, groen en geel.
Door het combineren van amber, wit en blauw (AWB), kunt u een imitatie van uw eigen daglicht creëren. Het is ook mogelijk om over te stappen naar wit licht - dit wordt ook wel het dynamisch wit (het vaakst gebruikt) genoemd, waarbij de kleur temperatuur aangepast kan worden van koud naar warme tinten los van het verlichtingslevel en kan de uitstraling van de lamp van een focuspunt naar een brede verspreiding gezet worden. Digitale aansturing wordt vaak ingezet bij dit soort verlichting, waarbij instellingen en verschillende kleuren ingesteld kunnen worden tegelijk met bepaalde speciale effecten die constant aangepast kunnen worden.
Het ontwerp van LED lampen en hun levensduur
Verkoeling
In tegenstelling tot lampen met wolfraam of compacte TL-lampen, worden lampen met LED technologie niet verkoeld door warmte uitstraling, maar hebben ze een verkoeler nodig om de warmte in de lucht los te laten. Omdat LED lampen relatief gevoelig zijn voor verwarming kunnen ze gemakkelijk oververhitten wanneer ze op een plek geplaatst worden waar de luchttoevoer minimaal is, en zal de lichtstroom na een tijd verminderen. Om dit tegen te gaan en de maximale levensduur uit een lamp te halen, is het belangrijk dat u nadenkt over de verkoeling voor de LED lampen, speciaal voor de LED lampen met een verbruik van meer dan 3 W. Het is goed om de lampen te gebruiken waarbij een goede lucht circulatie gegarandeerd wordt en dus ventilatie openingen heeft. In het geval van een LED lamp met een stroomverbruik van meer dan 0.5 W is er meestal een warme dispensatie oppervlak aanwezig.
Materiaal
Het soort materiaal waar de LED lamp van is gemaakt is ook erg belangrijk. Glas of normale plastic constructies (er bestaan ook warmte afvoer plastic lampen) worden meestal gebruikt voor de goedkoopste LED lampen waarbij het stroomverbruik oploopt tot 3W, maar dat zorgt niet voor een warmte afvoer die voldoende is wanneer u de lamp lang en veel wilt gebruiken. Deze lampen kunt u plaatsen op de plekken waar u weet dat de lamp niet aan zal staan voor een langere periode (meerdere uren). De aluminium of keramische constructie van de lampen zijn ideaal voor LED lampen met een hoger verbruik en een langdurige verlichting. Deze materialen zorgen ook voor een efficiënte verkoeling. Ze worden gebruikt in huishoudens, maar ook voor commerciële doeleinden zoals winkelruiten, magazijnen, kantoren, etc. Bij deze materialen hoort meestal ook een hoger prijskaartje, wat in dit geval de moeite waar is. Deze materialen garanderen het maximale effect en levensduur van de LED bron. De lichtstroom zal na verloop van tijd minimaal verminderen.
Stekker/ draad
Wanneer u een lamp kiest, is het belangrijk dat u de focus legt op het zilveren uiteinde van de lamp - de stekker / draad die bij het stopcontact moet passen. Het stopcontact zorgt voor de stroomvoorziening van de hoofd lampen. Natuurlijk hoort de stekker in het juiste stopcontact te passen.
Er zijn een groot aantal verschillende soorten en verschillende maten stekkers, waarbij sommige stekkers vaker voorkomen dan anderen. De meest gebruikte draad is E27 (klassieke lange draad), daarna E14 (klassieke kleine draad), GU10 (spot), of MR16 (12V spot).
Tegenwoordig kunt u een
LED bron met bijna alle soorten stekker vinden, net zoals bij normale lampen. Het is dus mogelijk om alle oudere lampen met gemak te vervangen. U kunt
hier meer informatie vinden over de stroomvoorziening van een lichtbron en gedetailleerde informatie over de meest gebruikte stekkers.
U kunt de meeste parameters die door ons beschreven zijn vinden op de
verpakking van de lamp, dus
bekijk deze goed wanneer u de lamp aanschaft. Meer informatie over de lamp verpakking kan
hier gevonden worden.
In ons aanbod kunt u de lampen vinden die hierboven beschreven staan, maar u kunt ook andere lampen vinden zoals,
TL-lampen,
LED TL-lampen,
vintage lampen,
slimme lampen, en ook
speciale lampen, zoals krypton-lampen, lampen die ontworpen zijn voor in huishoudelijke apparaten of in keukens. Deze laatst genoemde zijn naast LED lampen bijvoorbeeld geschikt voor in elektrische ovens, etc...
We hopen dat u geholpen bent met de informatie die we in dit artikel gegeven hebben en dat u vervolgens de precieze lampen kunt uitkiezen. Mocht u in elk geval nog vragen hebben of extra informatie willen inwinnen, schroom niet en zoek contact met ons via deze link:
contact. Wij staan altijd klaar voor u!