Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nog 89 voor GRATIS verzending
Categorieën

Lichtplan maken

Interessant voor u

Antwoord:

Elke leefruimte heeft een andere functie en stelt bijgevolg andere eisen aan de verlichting.

Woonkamerverlichting

De lichtbehoefte in de woonkamer is op ieder moment anders. U kunt meerdere lichtbronnen plaatsen die u apart kunt bedienen of met een dimmer voorzien. Hier is een goede harmonie tussen verschillende vormen van verlichting belangrijk. Voor een woonkamer van 4x 5 meter (20 m2) heeft u in totaal 400 W aan verlichting nodig. De energiebesparende fluorescentielamp, die tot 80% energie bespaart, zal ideaal zijn. Er moet ook rekening worden gehouden met de kleur van de wanden en de interichting van de kamer. Hoe donkerder de kleur van de inrichting, hoe meer licht het absorbeert.

De basisverlichting creëren we met bijvoorbeeld een plafondlamp. De klassieke hanglamp wordt vaak vervangen door kabel- of railsystemen. Vaak wordt dit soort verlichting op verschillende momente op de dag gebruikt, waardoor het fijn is, als de verlichting dimbaar is. Een vloerlamp met dimmer kan handig zijn bijvoorbeeld bij het lezen. Tafellamp met zwenk- of kantelreflectoren en armaturen met verstelbare arm zorgen voor flexibele verlichting. Wilt u de woonkamer nog gezelliger maken? Met dimbare verlichting maakt u uw woonkamer sfeervol.

Keuken- en eetkamerverlichting

Verlichting in de keuken wordt vaak en intensief gebruikt, daarom raden we aan om energiebesparende LED's te gebruiken, die niet alleen energie besparen, maar ook de kleur van de lichtstroom kunnen veranderen. Bove het keukenblad wordt een lichtintensiteit van circa 35 W / m2 aanbevolen. Zorg ervoor dat u niet in uw eigen schaduw moet werken, wat vrij snel gebeurt. Naast de basisverlichting, vaak in de vorm van plafondlamp, kunnen we ook een onderbouwverlichting plaatsen. Een TL-lamp is  ideaal hiervoor. Boven de eettafel raden we aan een in hoogte verstelbare hanglamp te plaatsen, die de maat en vorm van de tafel respecteert. De ideale positie is ongeveer 60 cm boven het tafeloppervlak en net boven de hoogte van de ogen van de zittende persoon.

Slaapkamerverlichting

Ook de slaapkamer mogen we niet vergeten. Tegenwoordig zijn slaapkamers niet langer alleen om te slapen en de verlichting moet daarom worden aangepast. Slaapt u echter alleen in de slaapkamer, dan heeft u maar één basisverlichting en twee bedlampen nodig. De benodigde hoeveelheid licht per 1m2 is 15-20 W. Als u kledingkasten in de slaapkamer heeft, plaats dan de verlichting tot 50 cm van de kledingkast zodat ze naar binnen schijnen. Iedereen zal de mogelijkheid zeker waarderen om het licht direct vanuit het bed aan of uit te doen. Kies dan voor een verlichting met afstandsbediening. Diffuus, zacht licht voelt prettig aan in de slaapkamer.

Badkamer- en toiletverlichting

Er zijn strikte regels betreffende  badkamerverlichting, omdat elektriciteit en water samen een gevaarlijke cocktail vormen. Volgens de norm, dienen armaturen geplaatst zijn minimaal 60 cm  van bad of douche en een beschermingsgraad hebben van minimaal IP 44. Voor armaturen die met voldoende afstand van bad, douche of wastafel geplaatst zijn (zone 3) is IP 23 voldoende. De noodzakelijke basisverlichting in de badkamer wordt verzorgd door plafond- of wandlampen. Aan beide zijden van het spiegel plaatsen we een extra verlichting. Deze verlichting zorgt voor een goed beeld zonder schaduwen. De lichtintensiteit dient minimaal 300 lx te zijn.

Kinderkamerverlichting

Het verlichten van een kinderkamer is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is een plek waar uw kind speelt, slaapt en leert. Elk van deze activiteiten heeft zijn eigen licht nodig. De verlichting in de kinderkamer wordt bepaald door de veranderende activiteiten in de kamer, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Algemene verlichting is belangrijk. Kabel- of railverlichting is hier geschikt. Plaats een tafellamp naast het bed en op het bureau. Rechtshandig links en linkshandig rechts. Voor computerliefhebbers is een verlichting boven het bureau geschikt die niet reflecteert en niet verblindt. Jongere kinderen zijn vaak bang in donker, plaats daarom nachtlampjes in de kinderkamer. Ze geven alleen gedimd licht af en hebben een zeer laag energieverbruik, dus u kunt ze gerust de hele nacht laten branden.
 
 

Gang- en trapverlichting

Als u een lange gang heeft, kunt u het beste een paar kleinere lichten over de hele lengte van de gang plaatsen. Deze verlichting wordt meestal heel kort gebruikt. Halogeenlampen zijn hiervoor goed geschikt.
 

 


Wilt u weten hoeveel licht u nodig heeft?
Ondthoud deze eenvoudige formule.  
 
 

Hoeveel licht heb ik nodig? = Vloeroppervlak van de kamer x 10-15 W

 

 

Vragen?

Pavlina

Ik help u graag bij uw productkeuze en technische vragen.

020 24 10 915(Ma-Vr 07:00 - 16:30 uur)

Stel een vraag

aanbevolen producten

© 1994-2024 Donoci s.r.o. Alle rechten voorbehouden.Informatie over de verwerking van persoonsgegevens. i