Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nog 89 voor GRATIS verzending
Categorieën

Welke zijn de elektriciteit veiligheidszones in de badkamer?

Badkamerverlichting

Antwoord:

Elektriciteit en water samen vormen een gevaarlijke cocktail. Daarom zijn er voor de badkamer strikte veiligheidsregels voorzien om elektrocutie te vermijden.


Er is verhoogde luchtvochtigheid in de badkamer, dus bij het kiezen van een badkamerlamp moeten wij niet alleen naar het ontwerp kijken, maar ook naar het materiaal waarvan de armatuur is gemaakt. Armaturen van ijzer corroderen na verloop van tijd, dus het is verstandig om goedkope stukken te vermijden en kijken naar armaturen die gemaakt zijn van hoogwaardige legeringen, modern glas of kunststof.


Voor elektriciteit in de badkamer gelden zeer strenge veiligheidseisen (NEN-1010 normen). Het hangt van de aanwezigheid van deze belangrijke schakelaar af of elektrische installaties, zoals verlichting of een stopcontact geplaatst kunnen worden. De badkamer kan worden ingedeeld in vier denkbeeldige veiligheidszones namelijk:

 

Zone 0 

Met zone 0 wordt de inhoud van het bad of douche bedoelt. Hier zijn elektrische toestellen uit den boze. Als u toch een spotje in uw bad of douche wenst, dient deze een IP-waarde van minimum IPX7 (bescherming tegen onderdompeling) te dragen en te werken op een ZLVS (Zeer Lage Veiligheidsspanning). Met een ZLVS wordt  12V wisselstroom bedoeld. De verlichting in zone 0 kut u best laten plaatsen door een gekwalificeerde elektricien.


Zone 1 

Met zone 1 wordt gerefereerd naar de zone tot 2,25 meter boven de bodem van het bad of douche. Verlichting in deze zone dient eveneens te werken op een ZLVS. De IP-waarde in zone 1 mag niet lager zijn dan IPX5 (bescherming tegen waterstralen). Sommige elektrische toestellen (boilers, whirpools, verlichtingsarmatuur, etc.) mogen hier geïnstalleerd worden.

 

Zone 2

Zone 2 bevindt zich in een straal van 60 cm rondom het bad, douche of wastafel. Een lamp die in deze zone gemonteerd wordt moet spatwaterdicht zijn. Een IP-waarde van IPX4 is voldoende. Hier kunnen verlichtingsarmaturen, ventilatoren, boilers, dochepompen en whirpools worden geïnstalleerd.

 

Zone 3 

De rest van de badkamer behoort tot zone 3. Zone 3 is het gebied vanaf zone 2 tot 3 meter van douche of bad. Hier is een IPX1 voldoende (bescherming tegen druppelend water). Een ZLVS is niet verplicht maar kan wel aangeraden worden. Een 230V spanning kan op voorwaarde dat deze op een 30mA differentieel wordt aangesloten. In deze zone mag u wel schakelaars en geaarde stopcontacten plaatsen, maar alleen als deze veilig achter een aardlekschakelaar staan. Ook verlichting met een lagere beschermingswaarde (IP20) is toegestaan. In de rest van de badkamer mag apparatuur (230 V) met randaarde worden gebruikt.

Vragen?

Pavlina

Ik help u graag bij uw productkeuze en technische vragen.

020 24 10 915(Ma-Vr 07:00 - 16:30 uur)

Stel een vraag

aanbevolen producten

© 1994-2024 Donoci s.r.o. Alle rechten voorbehouden.Informatie over de verwerking van persoonsgegevens. i