Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nog 89 voor GRATIS verzending
Categorieën

Hoe gebruik je de kleurtemperatuur in de praktijk?

Interessant voor u

Antwoord:

De keuze van kleurtemperatuur en lichtintensiteit in verschillende delen van het huishouden mag niet worden onderschat, en aangezien elke kamer zijn eigen specifieke kenmerken en lichtbehoefte heeft, is het goed om wat dieper na te denken over het kiezen van de juiste verlichting. Met de juiste kleurtemperatuur kunt u de juiste sfeer creëren en u thuis op uw gemak voelen - precies zoals uw huidige behoeften of stemming dat vereisen.

Dus wat is precies de kleurtemperatuur en welke waarde kan het hebben? Waar en hoe moet de lichtbron worden geplaatst zodat we ons goed voelen, onze ogen niet onnodig vermoeien en het licht tot ons voordeel is?

Kleurtemperatuur

Een van de belangrijkste parameters van een lichtbron is de kleur van het licht of de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt. De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt gemeten in graden Kelvin (K) en varieert van 1.800 tot 16.000 K. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer en geler de kleur van het licht. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe kouder en blauwer de kleur van het licht.

 
Dit zijn de meest voorkomende basistypen kleurtemperatuur:
  • Warm wit

Als het aantal Kelvin tussen de 2.700 en 3.500 K ligt, krijgen we warm wit licht. Deze tint komt het dichtst bij een klassieke gloeilamp, het heeft een aangename gele tot oranjerode kleur, die doet denken aan vuur of zonsopgang of zonsondergang. Het menselijk oog ervaart het als veilig en ontspannend - het roept een gevoel van welzijn op en daarom is het overal geschikt waar we ons prettig willen voelen. Dus kiezen we warmere kleuren rond de 3.000 K voor de kamers waar we willen ontspannen en tot rust willen komen. Ze zijn geschikt voor slaapkamers, woonkamers en kinderkamers. Dit licht kan de kamer gezellig maken, maar we moeten er rekening mee houden dat het de ogen vermoeit en daarom niet geschikt is voor werk, lezen en algemene activiteiten die meer concentratie vereisen.

Warme tint van de verlichting laat vooral rood en oranje tinten opvallen. Deze worden veel gebruikt bij de inrichting van eetkamers, woonkamers en ruimtes, die we voornamelijk 's avonds gebruiken.

  • Daglicht wit 
Daglicht wit (daylicht white)  heeft wit of licht blauwachtig scherp licht, dat lijkt op daglicht. Dit komt overeen met een waarde van 4.500 tot 6.500 K op het kleurenspectrum. Het is een kleur die activiteit en concentratie ondersteunt en daarom geschikt is voor ruimtes waar gewerkt of gestudeerd wordt. Het licht van deze waarden is al kouder, helderder - het vermoeit de ogen niet zozeer.

Daglicht wit is perfect geschikt voor de badkamers waar helder licht nodig is, indien mogelijk met de meest realistische kleurweergave, dat wil zeggen een hogere waarde van Ra (zie hieronder), wat vooral zal worden gewaardeerd door vrouwen. Het is ook geschikt voor in de keuken, boven het werkblad of de eettafel. Dit licht is ook geschikt voor kantoren, werkplaatsen, magazijnen of over het algemeen plaatsen met een tekort aan natuurlijk daglicht, zoals een hal, kelder, toilet, etc.   

In de bovenstaande kamers kunt u een lichtbron kiezen met een kleurtemperatuur van ongeveer 5.000 K, maar ook meer. Ter vergelijking: het klassieke daglicht aan de bewolkte hemel ligt rond de 7.000 K, dus u hoeft zich absoluut geen zorgen te maken dat de kleur van het licht "te veel" zou zijn.

Deze wittinten helpen u vermoeidheid te overwinnen en de arbeidsproductiviteit te verhogen. Wees echter voorzichtig bij het kiezen van de kleur van het licht in het geval van een interieur in traditionele of rustieke stijl, het licht moet overeenkomen met de algehele inrichting van uw huis, en in dit geval kan een koudere kleur er onnatuurlijk uitzien.

Een ruimte verlicht door koelere, blauwachtige lichtkleuren ziet er schoon uit en geeft een moderne indruk, vooral in combinatie met de koele tinten van pastelkleuren. Omgekeerd kun je koud licht onderdrukken met warme tinten geel. Bepaalde kleuren in combinatie met deze lamp kunnen uw interieur een universeler karakter geven, ze kunnen er licht uitzien of ze zullen over het algemeen opfleuren. Ze zien er in ieder geval geweldig uit. 

  • Koud wit

Koud wit heeft waarden van 6.500 - 9.000 K

Je zou waarschijnlijk geen licht in de waarden boven 7.000 K thuis willen toepassen, omdat het gewoon te koud is. Blauwachtige, ijzige kleur is wat onnatuurlijk voor onze ogen en kan onaangenaam zijn. Het is dus beter geschikt voor industriële ruimtes en medische voorzieningen dan voor het huiselijk interieur.

Wat betreft de algemene aanbeveling voor het gebruik van de bovengenoemde soorten wit licht in het interieur, is het vooral belangrijk om je gevoelens waar te nemen. Het bovenstaande is misschien niet altijd de regel, alles is een kwestie van individuele perceptie. Iedereen kan verschillende kleuren licht anders verdragen en vervolgens de kleurweergave van de lichtbron anders kiezen. Je kan ook de uiteindelijke keuze voor warme of koude kleuren bepalen op basis van de activiteiten, die je in de kamers uitvoert.

Naast de drie basiskleuren zijn er ook nog licht kleuren, die speciaal zijn ontworpen voor vleeswaren, delicatessen, fruit of bloemen. Het kleurenspectrum is op een unieke manier gecombineerd, zodat ze er natuurlijk en fris uitzien. Een speciaal spectrum aan kleuren wordt ook gebruikt voor het verlichten van planten of aquaria en terraria. Een ander speciaal kleurontwerp met een kleurtemperatuur van ongeveer 5.300 K wordt gebruikt in laboratoria, galerijen of musea.

De Ra-index geeft informatie over de kleurweergave. De kleur van de lichtbron (Kelvin) en de wijze waarop kleuren worden waargenomen, zijn mede bepalend voor de wijze waarop men het licht ervaart. Deze waarde kan van 0 tot 100 zijn, en hoe hoger de Ra-waarde van de lichtbron, hoe natuurlijker de kleurweergave.

Lichtstroom

Naast de kleurtemperatuur en de Ra-waarde is er ook de lichtintensiteit (lichtstroom) belangrijk. Bij het kiezen van een lichtbron is het belangrijk om rekening te houden met de waarde van de lichtstroom (vermogen), die wordt gegeven in Lumens (lm) en dient om de intensiteit van het licht of de hoeveelheid licht die in alle richtingen wordt uitgezonden te bepalen. Hoe meer lumen, hoe beter de helderheid.


Het lichtspel en de esthetische beleving van het interieur

Lichten en lichteffecten hebben een groot vermogen en completeren het karakter en de algehele indruk van de kamer. Ze kunnen ook de kleurperceptie van meubels en woonaccessoires beïnvloeden.

Esthetisch gezien zal het vooral de algemene indruk zijn die wordt gecreëerd door de kleur van het licht in verband met de specifieke kleurafstemming van het interieur en de inrichting. De grootte van de kamer, de kleur van de muren, de locatie van het meubilair ... dit is allemaal belangrijk bij het kiezen van een geschikte lichtkleur en ook voor de daaropvolgende plaatsing van verlichtingsarmaturen.

De zogenaamde hulp verlichting kan ook een geweldige functie hebben van het esthetisch oogpunt. Deze verlichting zal u helpen om een specifiek object, meubilair of decoratief element effectief te verlichten en te benadrukken. Hieronder valt bijvoorbeeld de schilderijverlichting, spiegelverlichting of spotsdie je in het plafond of meubels kan inbouwen. Vitrinemeubelen zien er op deze manier erg mooi uit.


De kleur van de muren is belangrijk

De praktische kleur is in dit opzicht wit. Het is een universele, moderne en tijdloze kleur, het ziet er niet agressief of dominant uit, het is natuurlijk en je kunt het vrij combineren. Toegepast op de muren vergroot het de ruimte optisch doordat het licht weerkaatst, net als andere kleuren van lichte tinten. Witte of lichte kleuren, gecombineerd met passende verlichting, zullen de ruimtes van uw huis letterlijk openen en opfleuren.
bílá stěna světlo rozsvěcuje 
Witte of lichte kleuren, gecombineerd met passende verlichting, zullen de ruimtes van uw huis letterlijk openen en opfleuren. 
 
Het is ook algemeen bekend over donkere kleuren, dat die de neiging hebben om licht te absorberen en de ruimte optisch te verkleinen. De ruimte is niet alleen donker en gesloten, maar het kan ook een benauwde indruk geven. Hiermee moet ook rekening worden gehouden bij het kiezen van een geschikte lichtkleur. Dus het bovenstaande is van toepassing - koud licht wordt helderder en vervangt de afwezigheid van daglicht in donkere gebieden.
tmava sin
Donkere ruimtes absorberen licht.

Podání barev prostřednictvím nejmodernější technologie

Decoratieve verlichting wordt ook veel gebruikt in veel huishoudens, waaronder de originele en fantasierijke LED-strips, waarvan de kleurweergave erg rijk is. Het gebruik is veelzijdig en variabel, ze zijn geschikt voor het effect en de praktische verlichting van plekken waar weinig of geen daglicht is. Ze zijn bijvoorbeeld erg populair in de keuken, waar ze kunnen dienen als onderbouwverlichting boven het werkblad. De kinderkamer zal ook prachtig stralen, ze staan prachtig bij de bar, open haard, bed, ze zijn ook erg praktisch als trapverlichting, maar ook in kasten, vitrines etc.

LED's zijn er in verschillende kleuren en kunnen zonder kleurfilters licht in de gewenste kleur uitstralen. Dankzij de drie basiskleuren - rood, groen en blauw - RGB LED-strips is het mogelijk om kleuren te mengen of lichtscenario's te wijzigen in RGB-modus. De meest voorkomende kleuren zijn wit, blauw, rood, groen en geel. Door amber, wit en blauw (AWB) te combineren, creëer je een imitatie van je eigen daglicht.

Wit licht kan ook worden gewijzigd - zogenaamd dynamisch wit. Je kunt ze naar behoefte mengen van koude tot warme tinten. Dankzij de digitale controller met vooraf ingestelde functies kan je veranderingen in kleur en helderheid bereiken - LED's kunnen worden gedimd (gedimd of opgehelderd), maar ook de aard van licht veranderen van gefocust naar meer diffuus. Er zijn echter ook veel andere interessante effecten, zoals verschillende kleurovergangen, flitsen, etc.

In dit artikel kan je lezen over eenvoudige inbedrijfstelling en installatie van LED-strips.

Met de ultramoderne technologie van vandaag kan je de ruimtes van je huis in volledig nieuwe dimensies waarnemen en als we ons houden aan lichteffecten, krijgen we dimbare producten aangeboden. Naast LED-strips zijn er ook dimbare lampen, wit of gekleurd (let op de lampenkap, die zowel van helder- als melkglas kan zijn en daardoor zal het licht verschillen in de resulterende kleur) en dimbare armaturen met een ingebouwde LED-module. De meeste kunnen effectief worden bediend met een praktische afstandsbediening.

 
 
Zogenaamde slimme verlichting, die niet alleen met de afstandsbediening kan worden bediend, maar ook met behulp van een smartphone of tablet met de nodige applicatie en wifi-verbinding is ook geen novum meer. Houdt u van comfort en bent u een liefhebber van moderne zaken, kies dan duidelijk voor deze laatste trends, die zorgen voor hoogwaardige kleurweergave in alle mogelijke wittinten (van warm tot koud), maar ook voor een combinatie van vele andere kleuren en lichteffecten. U kunt zelf de kleur van het licht kiezen volgens de huidige stemming en behoeften.

Hoofd- en secundaire-, directe- en indirecte verlichting

Verlichting kunnen we verdelen in deze hoofdgroepen - Hoofd- en secundaire verlichting, directe en indirecte verlichting. Laten we als voorbeeld de woonkamerverlichting nemen.

Hoofdverlichting

De woonkamer is een centrale en tevens de ruimste kamer in de meeste huishoudens en is meestal de belangrijkste plek in huis. Het dient dus verschillende doeleinden - we rusten erin, we ontvangen bezoekers, we kijken televisie, soms werken we hier, we lezen een boek enz. Voor al deze activiteiten hebben we echter voldoende verlichting nodig, dwz licht met een bepaalde kleurweergave en intensiteit.

De belangrijkste centrale armatuur blijft de plafondlamp (meestal hangend), die zich in het midden van de kamer bevindt. We gebruiken deze verlichting dagelijks, dus het moet genoeg krachtig zijn en het licht moet er over het hele oppervlak uitstralen, dat wil zeggen het beste om de hele kamer te verlichten. Je kan echter ook een volledige verlichting bereiken door meerdere armaturen tegelijk te gebruiken - bijvoorbeeld moderne inbouwspots die je gelijkmatig in het plafond kan plaatsen of verlichting die een aantal kantelbare spots bevat.


En aangezien de woonkamer meestal als rustplaats dient, kiezen we voor vrij warme lichtkleuren (2.700 - 3.500 K). Het kan echter verschillen afhankelijk van de  activiteit. In één ruimte kunnen verschillende wittinten elkaar afwisselen. Kouder licht is nodig voor werk en lezen - daglicht wit. Integendeel, we kiezen voor warm wit voor ontspanningsactiviteiten. Wie met de tijd meegaat en een voorstander is van nieuwe en effectieve technologieën, kan kiezen voor de reeds genoemde slimme verlichting, die een breed scala aan kleurweergave biedt.

Secundaire verlichting

Naast de hoofdverlichting zullen we zeker profiteren van secundaire of aanvullende verlichting, niet alleen om praktische maar ook om esthetische redenen. Meestal zijn het verschillende vloerlampen, lampjes, maar ook wand- en decoratieve lampen, die een gezellige en ontspannen sfeer kunnen creëren. Als aanvullende verlichting kunnen we een staande lamp naast de bank kiezen of een tafellamp

Directe verlichting

Directe verlichting is meestal niet afgeschermd en omvat bijvoorbeeld hanglampen, spots, LED-panelen en andere armaturen die aan het plafond zijn bevestigd en naar beneden schijnen. De lichtstroom van deze verlichting wordt goed benut en er is vaak voldoende licht. Hier hangt het ook af van de voldoende lichthoek van de gebruikte lichtbron. Hoe groter de hoek, hoe groter de verlichte oppervlakte. Kleinere stralingshoek van 30-60° gebruiken spots / richtampen een zijn geschikt voor het verlichten van een specifieke plaats. Als u een groter gebied wilt verlichten, zijn lampen met een hogere stralingshoek van 120° en hoger geschikt (tafellampen, verlaagde plafonds, centrale kamerverlichting enzovoort.).
 rozptýlené světlo

Indirecte verlichting

Een ander kwestie is indirecte verlichting - diffuse verlichting, dat is verlichting die bedoeld is voor zachtere kamerverlichting. Het schijnt meestal naar boven en wordt gereflecteerd door alle muren in de kamer, inclusief het plafond (diverse wandlampen, maar ook hanglampen, vloerlampen, decoratieve verlichting). Indirecte verlichting vergroot de ruimte optisch en is meestal zachter, maar omdat het licht door het plafond wordt gereflecteerd, gaat het licht zijn intensiteit door reflectie verliezen en is een lamp met hogere vermogen nodig. We kiezen bijvoorbeeld voor indirecte verlichting bij het tv-kijken of om een meer intieme sfeer te creëren, maar over het algemeen is het geschikt om te ontspannen. Voor deze verlichting kiezen we warme wittinten (rond de 3.000 K).

Voor aanzienlijke energiebesparingen en milieubescherming raden we aan steeds modernere LED-verlichting en lichtbronnen te gebruiken.

 
 
Wat uw keuze van de kleurtemperatuur ook is, het is belangrijk dat u zich goed voelt in uw huisomgeving en uw verlichting goed en veilig is. We willen u hierbij graag helpen, door middel van de verstrekte informatie en het brede productaanbod in onze online winkel.

 

Vragen?

Pavlina

Ik help u graag bij uw productkeuze en technische vragen.

020 24 10 915(Ma-Vr 07:00 - 16:30 uur)

Stel een vraag

aanbevolen producten

© 1994-2024 Donoci s.r.o. Alle rechten voorbehouden.Informatie over de verwerking van persoonsgegevens. i