Gratis verzending vanaf 89 EUR

60 dagen retourbeleid

Deskundig advies

+31 20 24 10 915

Inloggen / Registratie

0

0,00

Uw winkelmandje is leeg.

Koop voor 89,00 meer en u krijgt GRATIS VERZENDING.

De juiste badkamerverlichting?

Kylian

Leestijd 5 min
Badkamer

Let bij het kiezen van badkamerverlichting vooral op de veiligheid, namelijk de IP-waarde.

Bent u op zoek naar een leuke badkamerverlichting? Uiteraard is uiterlijk van de armatuur belangrijk, maar vergeet bij het kopen van een badkamerlamp zeker de veiligheid en bruikbaarheid niet.

IP-waarde is belangrijk

Waar u bij het kopen van een badkamerlamp extra moet op letten? Zoals bekend is water een zeer goede geleider van elektriciteit en daarom is het noodzakelijk om alle apparaten, inclusief verlichting, er tegen te beschermen. Om deze reden wordt elektrische installatie in badkamers onderworpen aan strikte regels en normen. Om de juiste badkamerverlichting te kiezen, is het handig om even stil te staan bij de plaats waar u de verlichting gaat plaatsen. De badkamerruimtes zijn onderverdeeld in zogenaamde veiligheidszones.

Veiligheidszones

  Zone 0

  Binnenkant van de bad- of doucheruimte.
   Er mogen hier geen schakelaars of stopcontacten zijn.

  Zone 1

  Ruimte vanaf de rand van het bad of de douche tot een hoogte van 2,25 m (gemeten vanaf de vloer). Er kunnen alleen veilige laagspanningsapparaten zijn, de veilige spanningsbron moet zich buiten de zones 0,1 en 2 bevinden. 

  Zone 2

  Het is op een afstand van 0,6 m van de bad- of doucheruimte en 2,25 m boven de vloer. Er kunnen units zijn voor het leveren van scheerapparaten, schakelaars en stopcontacten aan een veilige laagspanning, waarvan de bron buiten de zones 0,1 en 2 moet zijn.

  Zone 3

  ruimte buiten de zones 0,1 en 2. Er kunnen al verschillende soorten badkamerverlichting zijn.
   Let echter bij aankoop altijd op de IP-waarde.

koupelna

De betekenis van de IP-waarden

De IP-waarde staat op de verpakking van elke lamp en bij het kiezen van een badkamerlamp zult u vooral geïnteresseerd zijn in het tweede cijfer, dat de mate van bescherming tegen binnendringend water aangeeft. De simpele regel is dat hoe hoger het nummer, hoe hoger de bescherming.

  IP x0

  Geen bescherming.

  IP x1

  Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels.

  IP x2

  Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels tot een hoek van 15°.

  IP x3

  Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels tot een hoek van 60°.

  IP x4

  Bestendig tegen waterdruppels in iedere hoek.

  IP x5

  Bestendig tegen waterstralen in lagere druk in iedere hoek.

  IP x6

  Bescherming tegen waterstralen in hogere druk in iedere hoek.

  IP x7

  Waterbestendig tegen onderdompelen in water tot 1 meter diep en maximale duur van 30 minuten.

  IP x8

  Waterbestendig tegen onderdompelen in water en onderwater bruikbaar onder opgegeven omstandigheden.

  IP x9

  Beschermd van vocht onder hoge druk.


De intensiteit van de verlichting wordt beïnvloed door de tegelkleur

Als u eenmaal weet welke IP-bescherming u nodig heeft, kunt u zich concentreren op het uiterlijk van de badkamerverlichting. Of u badkamer nu klein of groot is, u heeft zeker een plafondlamp nodig die diffuus licht geeft. U kunt kiezen voor een  plafonnière of een set spotjes. Ook inbouw plafondverlichting, die u in het verlaagd plafond kunt verwerken, wordt steeds populairder. Onthoud dat de intensiteit van de verlichting ook wordt beïnvloed door de kleur van de tegels. Donkere tegels reflecteren minder licht dan lichte tegels, dus dan zijn er sterkere of meer lichtbronnen nodig. Om alles goed te kunnen zien, moet de kleur van de lamp koel wit zijn (lees artikel: Hoe de juiste lichtbronkleur kiezen). Omdat mensen zich vaak in de badkamer opmaken, moeten de lichtbronnen de kleuren goed en realistisch weergeven. Dat betekent dat de Ra-waarde minimaal 80 moet zijn. Naast de plafondlamp heeft u ook nog spiegelverlichting nodig, daarvoor kunnen we lange tl-buizen aanraden.

koupelna

Steeds meer huishoudens hebben het toilet in de badkamer. De kamer is daardoor groter, dus het is goed om niet alleen een plafondlamp en een spiegelverlichting te plaatsen, maar ook wandlampen in de badkamer. Deze kunnen verticaal of horizontaal worden gemonteerd, waardoor ze zeer flexibel zijn. Bent u op zoek naar aparte verlichting voor het toilet, dan is een plafond- of wandlamp voldoende.

Artikel auteur:

Kylian Překlady_externisti

aanbevolen producten