Levý banner
Pravý banner
MENU
0 0,00
Nog 89 voor GRATIS verzending
Categorieën

Hoe kunt u het energie label aflezen?

Nieuws en aankondigingen

Het lezen van het energielabel is makkelijker dan het lijkt. We zullen het u in de volgende paar paragrafen bewijzen.

Het energielabel markeert en sorteert producten volgens hun energiebehoeften. Met andere woorden, het helpt u inzicht te geven in welke productkosten u kunt verwachten. En het motiveert de fabrikanten ook om producten van betere kwaliteit te maken en producten die energiezuiniger zijn.

Wat staat er op het energielabel?

De huidige vorm van energie-etiketten is heel eenvoudig. Op de verpakking van het product vindt u in totaal 7 energieklassen, onderscheiden door de kleur (van het beste groen tot het slechtste rood) en de letters van A tot G. De letter A betekent de minst energievragende bron, en de letter G de meest veeleisende. U kunt de specifieke klasse van het product te weten komen aan de hand van de zwarte pijl en de witte letter op de rechterkant van het etiket. Op het etiket staat ook informatie over het verbruik in kilowatt per 1 000 uur, een waarde die overeenkomt met de gemiddelde jaarlijkse verlichting in een huishouden. U vindt ook een QR-code op de energielabels, waarmee u toegang krijgt tot de Europese productgegevensbank (EPREL). Daarin vindt u gedetailleerde informatie over het product.


Opmerking: Op een website kan het energielabel vervangen worden door een eenvoudige energiepijl (u vindt die meteen nadat u op het product geklikt hebt). De pijl zal u doorverwijzen naar het meer gedetailleerde etiket van het specifieke product.

Oorspronkelijke sortering van energielabels

Misschien herinnert u zich nog de oorspronkelijke sortering van energielabels met de categorieën A+++, A++, en andere. Geen wonder, de verandering is pas onlangs gebeurd, in maart 2021. Alle producten die na 1/5/2021 op de markt gekomen zijn, moeten het huidige formulier dragen. En in 2024 moet u alleen nog de nieuwe etiketten tegenkomen.

Waarom is er een wijziging?

Er zijn een paar redenen voor deze verandering. Voornamelijk omdat de ontwikkeling van de laatste jaren ertoe geleid heeft dat alle elektrische lampen, apparaten, en gloeilampen steeds energiezuiniger en zuiniger zijn geworden. De verschillen tussen de klassen A+, A++, of A+++ vloeiden daar uit voort. En hun markering met dezelfde letters (met plustekens) was verwarrend. De nieuwe etikettering heeft nog een voordeel voor ons consumenten, naast een betere oriëntatie. Het is strikter. Zo zouden de producten van de hoogste klasse A +++ nieuw kunnen worden ingedeeld tot en met categorie C. Momenteel zijn zelfs de categorieën A en B bijna leeg, wat ruimte schept voor andere innovatieve middelen in de toekomst.

Het product heeft geen energielabel

Volgens de nieuwe regelgeving vindt u niet op alle verlichtingsarmaturen een energielabel. Dit zijn de volgende gevallen:


Armaturen zonder lichtbron. Bij aanschaf van een hanglamp, schemerlampen en andere verlichtingsarmaturen zonder lichtbron wordt het energielabel niet vermeld. Het energieverbruik van het armatuur is dan afhankelijk van de lichtbron die de klant zelf in het armatuur gebruikt.

De lichtbron kan worden verwijderd. Dit zijn lampen met een lichtbron die vervangen kan worden. De energieklasse vindt u in de handleiding en geldt alleen voor de opgegeven lichtbron.

De lichtbron kan niet worden verwijderd. Dit houdt in dat het armatuur een lichtbron bevat die een vast onderdeel is van het armatuur. Dit zijn bijvoorbeeld Led-strips. In dit geval vindt u de energie-efficiëntie in de gebruiksaanwijzing en is deze alleen van toepassing op de opgegeven lichtbron.

Andere uitzonderingen. Andere uitzonderingen die geen energielabel hebben, zijn bijvoorbeeld zaklampen op batterijen, speciale technologische lichtbronnen, lichtbronnen voor motorvoertuigen of gekleurde lichtbronnen (kerstverlichting en andere kleine decoratieve artikelen).

Vragen?

Pavlina

Ik help u graag bij uw productkeuze en technische vragen.

020 24 10 915(Ma-Vr 07:00 - 16:30 uur)

Stel een vraag

© 1993-2024 Donoci®. Alle rechten voorbehouden.Informatie over de verwerking van persoonsgegevens. i